Inspiration & Solution

www.

HOME

4D MOZI- SZIMULÁTOR

ELÉRHETŐSÉGÜNK

CNC GÉPEK  

EGYEDI GÉPEK  

MIKROKONTROLLEREK-SZOFTVEREK

MODELLEK

MODELLEK

MARS ROVER MODELLJEINK 

2005 szeptemberében kaptunk megbízást , hogy a decemberben nyíló Jövő Háza kiállítás részére készítsük el a NASA által fejlesztett Mars Rover Spirit kutató robot
élatnagyságú, működő modelljét. Feladatunk az volt, hogy a berendezés az eredetihez hasonlóan működjön terepasztalon, on-line kamera képet kell közvetítenie, mozgatható robotkar, fordítható és billenthető kamera torony, akkumulátoros működés, teljes RF távirányíthatóság számítógép által. A berendezést két és fél hónap alatt készítettük el. A tervezéshez - más forrás hiányában - az eredeti Roverek által a Marsról közvetített fotók és a NASA honlapján elérhető anyagokat, fényképeket használtuk fel.
Ezek alapján készítettük el a robot CAD terveit és ennek alapján modelleztük le CNC gépeinkkel a mechanikát.
A robothoz - hasonlóan a Marson lévőhöz-  12db áttételes Maxon DC szervo motort használtunk fel. Egyébként az eredeti Mars Roverekhez is a Maxon cég szállította a motorokat. A robot vezérlését és a számítógépes kapcsolatot  4 db RISC processzoros mikrokontrollerre építettük. A robotot egy kvízjáték nyertese működtette egy érintőképernyős monitor és egy Java nyelven írt program segítségével.

A robot méretei:
Súlya: 125 kg, Mérete: 2,4m(sz) x 1,6m(h) x 1.7m(m)

 
A kiállítást sajnos 2007. januárjában elbontották, de szerencsére a Mars Rover Spirit modelljét sikerült megmenteni és a Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításához  került. Link

Tudomásunk szerint ez volt az első életnagyságú és terepasztalon működő Mars Rover modell.

2005-

2012

Az első......

A második......

2011-ben kaptuk a felkérést, hogy a Bakonybélben nyíló Pannon Csillagda kiállítására gyártsunk egy múzeumi minőségű, 1:1 méretarányú Mars Rover Spirit modellt. A megrendelőnk kifejezett kérése azvolt, hogy a replika a lehető legrészletesebben legyen kidolgozva és mindenben egyezzen meg az eredeti robottal,

de nem kellett működő funkciókat terveznünk a replikához.A 2005-ben készült előző példányhoz képest már több információ, kép, a földre sugárzott anyag állt rendelkezésünkre, így reverse engineering módszerrel  a képekből Cad terveket, a tervekből 3D megmunkálásokat tervezve készítettük el a Mars Rover Spirit alkatrészeit. Igyekeztünk a lehető legrészletesebben kidolgozni, ezért az eredeti példányon is felhesznált anyagokkal , teflon szálakkal, poliimid szigetelő anyagokkal dolgoztunk, így a replika az eredeti példánnyal egyező külsőt kapott.

A harmadik...... (valójában az első, mely eljutott a Marsra )

2014 nyarán készült el ez a Mars Sojourner marsjáró robot 1:1 méretű, múzeumi minőségű replika, a Mi,magyarok kiállítás részére . Ez a marsjáró robot  három híres magyar nevéhez is kötődik.Elsősorban Dr. Bejczy Antalnak volt nagy szerepe ezen robot megalkotásában, de Pavlics Ferenc és Dr. Greguss Pál munkája is hozzájárult az első marsjáró megalkotásához. A modell elkészítésa az első két Roverhez hasonlóan történt, mivel semmilyen nyilvános tervrajz nem létezik erről a robotról, ezért a NASA archivumában található fényképek alapján, az ismert méretek etalonként történő felhasználásával elkészítettük a Sojourner robot teljes 3D tervét, majd a gépészeti modellekből 3D CNC gépekkel  legyártottuk az alkatrészeket. A replika az eredeti marsjárónak megfelelően túlnyomórészt  ötvözött alumíniumból készült. A NASA-JPL kinézetet az eredeti példányon is alkalmazott  Kapton, poliimid, Teflon, szilikon anyagok felhasználásával értük el.    /link és forrás:Wikipédia, BME/

Apolló 11 LM-5 Holdkomp 1:48 méretű múzeumi makett


2014 nyarán megrendelőnk kérésére készült el az Apolló 11 LM-5 "Eagle" holdkomp 1:48 arányú múzeumi minőségű makettje. Bár a méretarány igen kicsi és ez behatárolja a felbontást, igyekeztünk minél részletgazdagabban kidolgozni a modellt.  A modellbe a NASA által használt anyagokat, kapton, poliimid, aluminium fólia, aranyfüst stb. építettük be.  A modell egy stilizált holdbáli tájon található.  Méret: 60x40x25 cm, súlya :6 kg.
 A Ridley Scott által rendezett , The Martian / Mentőakció című  filmhez készült Mars  Pathfinder  és Sojourner modell

2014 őszén megkeresett minket egy ismert magyar filmes effektekkel foglalkozó vállalkozás, hogy a 2014 év végén  Magyarországon forgatandó filmhez egy Sojourner marsjárót és a Pathfinder  leszállóegységet készítsük.  Mivel a gyártási határidő szoros volt, azzal a feltétellel vállaltuk el a gyártást , hogy a már általunk 3d-ben megtervezett és a nyár folyamán a Mi,magyarok Látogatóközpontba elkészített marsjáró terveit felhasználva  készítjük el a filmeben szereplő Sojournert.  Sajnos ennek a projektnek az előkészítése  olyan 'magyarosan' történt, a tervezéssel megbízott  cég a marsjárót és a leszállóegységet nem gépészeti CAD-ben rajzolta, hanem egy építészeti programban, ahonnét nem tudott szilárdtest modelleket exportálni nekünk, amelyekre szükségesek  a CNC-vel történő  gyártás során, így a 2d építészeti nézeti rajzokból először újraterveztük az összes elemet.Ez a tervezés durván 1 hónap, napi 14-16 órás többletmunkával járt.Természetesen a marsjáró Sojourner terveit is teljes egészében át kellett dolgoznunk, a díszlet tervezőjének egyéni elképzelései voltak a mi előre deklarált  feltételeink ellenére.

Nem túl gyakran, de időként előfordulnak ilyen félresikeredett projektek is  működésümk során. Alapjellemzőjük, hogy a megrendelői magyar vállalkozások , általában megánszemély tulajdonossal, a megállapodás , szerződés, megbeszélés nem ér semmit, a cél hogy a kifizetendő költségeket  akár jogtalan úton, kifogásokkal vagy erőfölényükkel visszaélve a minimálisra redukálják. A modell  végül sok közreműködővel elkészült, a filmben két igen rövid snitt erejéig látható is.

 

Vízből kiugró őscápa - Ipolytarnóc

2010.-ben kaptunk megbízást, hogy az Ipolytarnóci  Ősmaradványok területén lévő tóba egy  mozgó installációt készítsünk. Az installáció egy  1.5m méter széles Ős-cápafej , mely kiemelkedik a tóból, majd lesüllyed.A cápafej  müanyagből készült, rozsdamentes acél merevítésekkel, a tó alján lévő beton ellensúlyra épített drótköteles-csuklós szerkezettel. A cápafej mozgatását egy 500 Nm forgatónyomatékú áttételes villanymotor végzi, de természetesen kihasználjuk a víz  felhajtóerejét is. A cápafej  aprólékos és időtálló , élethű kivitelezését külön köszönet  Ölvedi Szabolcsnak  (link : IMDB)  és csapatának.

kép forrás.: Ipolytarnóci Ősmaradványok    link: itt:

Ősállat rekonstruckciók - Ipolytarnóc

2010.-ben a vízből kiugró cápafejjel együtt további feladatokat is kaptunk, az Ipolytarnóci Ősmaradványok területén a miocén korban élt állatrekonstrukciókat  kellett élethű nagyságban, időjárásálló és vandálbiztos módon elkészítenünk. Megbízásunk  a cápa fejen kívül 19 db modell elkészítésére vonatkozott. Az állatok közt 6 db olyan madár rekonstrukció is volt melyről  a madarak megkövesedett  lábnyomain kivül semmilyen közelebbi információ nem állt rendelkezésünkre. Dr. Prof. Kordos László úr segítségével és iránymutatásával elkészítettük a madarak grafikai rekonstrukcióját.  A grafikai terveket  Barcsik Géza festőművész, grafikus  (link:itt.) készítette el. A több nézetből készült grafikai tervekből születttek el a madarak öntőformái és  ebből készültek a madarak modelljei. Mivel kültéri , időjárásálló kivitelben kellett az installációkat elkészíteni, ezért festéssel kellett a tollazatot imitálni.

 

Az ősállatok tervei 3D CAD modellekből születtek. Az állatokat tervezésénél figyelembe kellett venni, hogy a szabad kiállítóterületen a látogatók közelében vannak, ezért fel kellett készülnünk, hogy fokozott igénybe vételnek lesznek kitéve, felmásznak a nagyobb testű állatokra, ráülnek, ráállnak a modellekre, ezért a rekonstrukciók  tömör, poliuretán maggal rendelkeznek, melybe acél merevítők lettek integrálva, az uretán hab magra több réteg üvegszál,poliészter gyanta borítás után került rá, az anyagában szinezett műanyag réteg, melyből igen aprólékos és igényes munkával  kellett a szőrzet imitációját kialakítani.  A legnagyobb állatrekonstrukció a medvekutya (Bestiopeda maxima) amely 3 méter hoszzú és 1.8 magas, ezt követi az ősorrszarvú család (Rhinoceripeda tasnadii) mely 2.7 méter hosszú és 1.4 méter marmagasságú. A legkisebb állatok a menyétszerű ragadozók, (Mustelipeda punctata)  melyek nagysága egy nagyobb macska méretével azonosak. Az állatok szobrászati kivitelezését szintén Ölvedi Szabolcs és csapata végezte)